[Inne] wymiana rozrządu, oryginał, czy zamiennik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cezar
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 37

I dzisiaj się dowiedziałem, że w okresie zlotu mogę o wolnym zapomnieć ze względu na uruchomienia inwestycyjne. :|
    Także wykreślam się z listy zlotowiczów

1. ahmed799 (2+1)
    2. mirek_p11 z rodziną ( 2+1 ) - wpłacono zaliczkę (2+1) - 3 doby
    3. qu_bek & Ryśka1 z dziećmi (2+2) i szwagierka z os. tow. (2) = (4+2) - wpłacono zaliczkę (4os. - 3 doby)
    4. 4tech - wpłacone 2 doby
    5. lilo z rodziną (2+2)
    6. sebastian7905 z rodziną (2+2) wpłacono zaliczkę 3os. dorosłe +1 dziecko - 3 doby
    7. rafiki (2) - wpłacono zaliczkę 2 os. 3 doby
    8. grajewiak (2+1) - wpłacono zaliczkę (2+1) - 3 doby
    9. Enriquez (2+1) - wpłacono zaliczkę (2+1) - 2 doby (31.05 - 02.06) - domek razem z jamesbondzio
    10. krzynol - wpłacono zaliczkę (3 os - 3 doby domek 5 os + marbab i tom007
    11. Kiniu - wpłacono zaliczkę (1 os.- 3 doby)
    12. ...............
    13. Amadeusz2009 (2)
    14. no4 + 1
    15. Stryju
    16. Trusek (2+2; 31.05 - 2.06) wpłacono zaliczkę za domek 4-roosobowy - 2 doby 31.05 - 02.06
    17. SCUBB
    18. jamesbondzio +1 - wpłacono zaliczkę (2os.) 3 doby (30.05 - 02.06) - domek razem z Enriquez
    19. marbab - wpłacono zaliczkę (1os. - 3 doby) domek 5 os z krzynolami
    20. tom007 - wpłacono zaliczkę (1os. - 3 doby) domek 5 os. z krzynolami
    21. McGan +1
    22. Darekgda +1 (30-02.06 oś. z widokiem ) wpłacono
    23. hotrain + 1 (31.05 - 2.06) - wpłacono zaliczkę (2os. - 2 doby)
    24. dato (3+2) - wpłacono za domek
    25. szczypior79 (2+1) ( jakby sie cos zmienilo prosilbym o maila [email protected] )
    26. szms (2os.)
    27. navigator (2+1) 31.05 - 02.06 --> wpłacona zaliczka (2+1) 2 doby
    28. bzyq_74 (2+1) - wpłacono zaliczkę (3 doby; 2 dorosłe + dziecko (15zł/doba))
    29. slawek31113 +1 wpłacono zaliczkę (2 osoby - 3 doby)
    30. Le-Ce (2+1) (29.05 - 2.06) - (wpłacono zaliczkę Ośr, z Widokiem 2+1)
    31. Radek87
    32. karpecik - wpłacono zaliczkę (1 osoba - 3 doby)
    33. dzajo198 (2os.)
    34. adamonika - 2+2 (dla informacji 2 chłopaków 11 i 5lat) - 31.05-02-06 - proszę o osobny domek
    35. kasek31- wpłacono zaliczkę (1 osoba - 3 doby)
    36. kamil92x - 2os.
    37. M. Koszu84 + 1 - wpłacono zaliczkę (2os-2doby)31.05-02.06 - osobny pokój wystarczy
    38. Octavia 2222 - wpłacono zaliczkę (1os. 2 doby)
    39. piotrex - wpłacono zaliczkę (1 os.- 3 doby)
    40. MeFFisto + 2 osoby (rodzinka więc jak się znajdzie pokój 3-osobowy też będziemy happy
    41. niuniek54 - (2+1 rodzinka), domek 3 osobowy, termin: 31.05.-2.06.2013r
    42. yakuzaman+1(moge i w namiocie spac;P)
    43. oolsztyniak + 3
    44. Jarecki18 +1
    45. klosek + 3 (klosek z żoncią + szfagier i szfagierka) i może z 2 naszych pociech wpłacono 4os. dorosłe+2 dzieci
    46. Nermak + 1
    47. Sezzam + 2 (przyjadę z parą znajomych, proszę o 2 domki) - termin 31.05-02.06 wpłacono zaliczkę 3os na 3 doby
    48. B@rthez (2+1)
    49. Marek84 (1os.)od 1.06 do 2.06
    50. gadula007 (2+1) - wpłacono zaliczkę (3os. - 3 doby)
    51. RS (2+1) wpłacono zaliczke ( 2 osoby dorosłe + dziecko 13 lat ) - na dwie doby ( 31.05-02.06 )
    52. metom - termin 30.05-01.06 - wpłacono zaliczkę (1 os.- 2 doby)
    53. sopocianin - proszę o osobny domek lub pokój
    54. arti1 2+1- 30.0-2.06
    55. kabanos 2+1-30.05-02.06 - wpłacono zaliczkę (3 doby, 2 dorosłe + dziecko, (15 zł doba)) - domek razem z kolegą bzyq_74
  • krzys301
    Ambiente
    • 2007
    • 244
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

witam, jestem akurat na etapie decyzji o wymianie rozrzadu z pompą wody.
    Chciałbym się podpytać, czy zdecydować sie na oryginał, czy zaoszczedzić 200 zł i użyć zamienników. Sprzedawcy mówią , że zamienniki to to samo co oryginał, tylko bez logo ( może i tak jest). Zawsze kupowalem oryginały, ale kryzys i kasy trochę miej.

Ciekawy jestem waszej opinii, czy warto zastosować zamiennik w tak ważnym ukladzie, czy spokojnie użyc oryginału?
    będę wdzięczny za opinie

Komentarz

• parasite
      L&K
      • 2011
      • 1368

Re: wymiana rozrządu, oryginał, czy zamiennik

Zamieszczone przez krzys301
      witam, jestem akurat na etapie decyzji o wymianie rozrzadu z pompą wody.
      Chciałbym się podpytać, czy zdecydować sie na oryginał, czy zaoszczedzić 200 zł i użyć zamienników. Sprzedawcy mówią , że zamienniki to to samo co oryginał, tylko bez logo ( może i tak jest). Zawsze kupowalem oryginały, ale kryzys i kasy trochę miej.

Ciekawy jestem waszej opinii, czy warto zastosować zamiennik w tak ważnym ukladzie, czy spokojnie użyc oryginału?
      będę wdzięczny za opinie
      To chyba zależy jakie zamienniki. Jeśli INA to wg. mnie ok. Sam mam rozrząd na rolkach INA, pasek Dayco i pompa wody Ruville i przejechane 50 tyś. km.
      AGR 112KM, 232Nm
      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• krzys301
        Ambiente
        • 2007
        • 244
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

naczytałem sie tyle o zastosowaniu zamienników, czy oryginałów , ze jestem niemal w kropce.
        oryginał to oryginał, ale i zamienniki w wielu przypadkach to , można powiedzieć , ze oryginał, tylko bez znaczka)))))))))))))

Komentarz

• parasite
          L&K
          • 2011
          • 1368

Zamieszczone przez krzys301
          naczytałem sie tyle o zastosowaniu zamienników, czy oryginałów , ze jestem niemal w kropce.
          oryginał to oryginał, ale i zamienniki w wielu przypadkach to , można powiedzieć , ze oryginał, tylko bez znaczka)))))))))))))
          Zapytaj się w dziale ogłoszenia komercyjne. Może dostaniesz dobrą cenę na oryginalne części.

Tak BTW, byłem ostatnio w salonie Skody i na wystawie były oryginalne paski rozrządu z napisem Dayco
          AGR 112KM, 232Nm
          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• konkon
            Rider
            • 2008
            • 667
            • Octavia I (1U2)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Jako ORI idą Gates i Dayco. Najlepszy jest (wzmacnianych nie ma do BFQ) Contitech. Rolki i napinacz Ina (najlepiej) lub Rouville, ew. SKF. Pompa Rouville, Hepu Forumowi sprzedawcy napewno zrobią super cenę.
            Dodam ponadto iż ważna jest regularna wymiana płynu chłodniczego, szybsze nagrzewanie i lepsze chłodzenie co może oszczędzić głowicę, uszczelkę itp. szczególnie w ciężkich warunkach czyli lato, korki, małe chłodzenie, aluminium jest bardzo czułe na punktowe zmiany temp. Z płynów warto się ukłonić w stronę Havoline, Prestone, Febi, ORI G12++ z ASO. Wiadomo woda destylowana, demineralizowana..
            Konrad
            OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
            PerfectServiceBy DGW
            WhitePride :smokedevil

Komentarz

• agrala
              Rider
              • 2011
              • 397

Co roumiesz pod pojeciem oryginal a co pod pojeciem zamiennik.
              Nawet w serwisie nie kupisz "oryginalu".
              Wszystkie czesci kupowane w serwisii nie posiadaja znaczka VW, AUDI.
              Czesci montowane w pierwszym montazu na tasmie produkcyjnej nie posiadaja loga producenta tylko logo VW AUDI, w serwisie kupujesz te same czesci z naniesionymi nazwami producentow ale bez loga VW, AUDI.
              Szkoda kasy na kupowanie w serwisie. Lepiej kupic pare zl taniej w sklepie te same czesci.
              Bierz czesci Gates i INA.
              Moim zdaniem lepiej wydac pare zl wiecj niz pozniej plakac jak sie rozrzad rozleci - rorzadu nie wymieniasz co roku.
              Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
              Emulator czujnika poziomu oleju G266
              Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez agrala
                Co roumiesz pod pojeciem oryginal a co pod pojeciem zamiennik
                jako oryginał rozumiem właśnie to co jest ze znaczkiem VW, to co kupujemy w ASO. Krótko mówiąc to co spełnia założenia polityki VW.
                Wszystkie czesci kupowane w serwisii nie posiadaja znaczka VW, AUDI
                Nie wiem o jakim serwisie mówisz ale jeśli chodzi o ASO to jest wręcz przeciwnie, choć nie zawsze.
                Czesci montowane w pierwszym montazu na tasmie produkcyjnej nie posiadaja loga producenta tylko logo VW AUDI
                jeśli chodzi o pasek to może być zarówno logo jak i numer, po którym wiadomo jaka firma, może być także nazwa producenta.
                Szkoda kasy na kupowanie w serwisie
                Tu chyba nie ma wątpliwości, oryginalne zestawy można kupić tanio poza ASO.
                Moim zdaniem lepiej wydac pare zl wiecj niz pozniej plakac jak sie rozrzad rozleci - rorzadu nie wymieniasz co roku
                Jeśli kupi części wysokiej jakości i zostaną poprawnie założone to samo z siebie nie ma prawa się rozlecieć. Jako zamiennik można traktować części wyższej jakości, lepsze.
                Ja np. dołożyłem do wzmacnianego paska, który w teorii nadawał się do nowszych silników a mimo to założyłem, taka sama liczba rowków i długość.
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Nermak
                  Classic
                  • 2012
                  • 5

Ja rozrząd będę raczej robił w sierpniu 2012r. Kupuje tylko oryginały ale kupione po atrakcyjnych cenach w necie bo cena salonowa mnie mało intresuje. Zastanawiam się jeszcze nad jednym bo rozrząd pierwszy wymienia się po przejechaniu 90 tyś lub 5 lat. Ja aktualnie mam przejechane 69 tyś i bardziej łapie mnie czas... auto mam od nowości salonowe, ot chciałem zobaczyć jakie to jest uczucie
                  Co radzicie dobić do tych 90 tys i wymienic rozrząd za rok? Octavią swoją od jakiegoś czasu mniej jeźdzę tylko w weekendy bo mam służbowy itp...
                  Pozdrawiam
                  Nermak

Komentarz

• agrala
                    Rider
                    • 2011
                    • 397

Co do kupna częsci na allegro to ja nigdy bym nie kupił sondy lambda i rozrządu na allegro.
                    Mam w sklepie maksymalne zniżki i nie wiem czemu na allegro jest taniej niż w sklepie.
                    Co do części z serwisu to kupowałem ostanio śruby do głowicy i cewkę zapłonową do fabi i nie posaidały one znaczka VW, AUDI. Może był na opakowaniu ale na elementach tego nie było.
                    Cewki w aucie i na śrubach było logo a na zakupionycj już nie było, cewka z serwisu miała nr VW ale logo było już BERU.
                    Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                    Emulator czujnika poziomu oleju G266
                    Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• robekcool
                      RS
                      • 2009
                      • 2041
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Co do kupna częsci na allegro to ja nigdy bym nie kupił sondy lambda i rozrządu na allegro.
                      Mam w sklepie maksymalne zniżki i nie wiem czemu na allegro jest taniej niż w sklepie.
                      Też sie nad tym tematem zastanawiamy m.inn. z dostawcami ( hurtowniami). Przychodzi na myśl kilka rozwiązań, lecz to tylko domysły. Jednym z nich jest fakt, iż nikt nie zabroni sprzedawać poniżej ceny zakupu ( przesłanka do wprowadzania w obieg kasy różnego pochodzenia). Inne fakty niech każdy sam rozstrzyga. Pozdrawiam.
                      www.k-mot.pl
                      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                      Autoholowanie.
                      Robert Kulma

Komentarz

• pilotozyrysa
                        Classic
                        • 2012
                        • 3

A co powiecie na oryginalny rozrząd 038198119A (pasuje do ATD, AXR, ASZ) za 275zł. Jest jakaś akcja w salonach magro. Na stronie jest zakładka części która przekierowuje do elektronicznego katalogu. Pisałem o tym na swoim blogu. Rozrząd który normalnie kosztuje ponad 500 zł można dostać za 275zł. Sam kupiłem do swojego SDIka za trochę ponad 400 zł a normalnie kosztuje koło 800zł.
                        Najszybszy motoryzacyjny blog w sieci

Komentarz

• krzys301
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 244
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

wybralem oryginal z internetu ( drozszy od INA o 70 zł) plus pompa wody revil za 130, mechanik z serwisu zrobil po godzinach za 150 zł ( inni krzyczeli od 200, 250, 300 zl).
                          mialem may przebieg 35 tys km, ale mineło 6 lat. Rolki , napinacz wyglądał na moje oko bdb, pasek tez, nie mial pekniec i innych przypadlosci. Pompa wody miala juz maly przeciek( ale po 13 latach pracy i przebiegu 55 tyś km w miescie) .
                          dzieki za rady

Komentarz

• pilotozyrysa
                            Classic
                            • 2012
                            • 3

Powiem szczerze, że nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby komuś rozpadł się rozrząd ze starości. Faktycznie wszystko ma swój czas ale uważam, że jest on zaniżony.
                            Najszybszy motoryzacyjny blog w sieci

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na własnej skórze przekonałem się, że "tanie mięso tylko pies może jeść". W poprzednim aucie, chcąc zaoszczędzić, kupiłem zamiennikowy kpl rozrządu (pasek + rolka + pompa wody) za ok. 50 % wartości oryginału... Po niecałych 3.000 km rozpadłą się na pół obudowa pompy... I "po znajomości" kolejna naprawa / wymiana rozrządu - tym razem kosztowała mnie prawie 800 PLN,-...
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• damian1975
                                RS
                                • 2012
                                • 4113
                                • Superb III (3V3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tylko oryginał :!: .Tanio kupić to znaczy drogo kupić :idea: .Oszczedności pozorne,a jak się wysra to trzeba robić drugi raz,ja jestem za opcją ori :diabelski_usmiech
                                TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE

Komentarz

Pracuję...